Bug Pool is, naast ontmoetingsplek, ook een platform geworden waarop mensen heel eenvoudig samen sites kunnen bouwen en onderhouden.

Dit project heeft een vervolg gekregen in de Digitale Pioniers Academie
Stichting Bug Pool is opgericht om het zelfstandige project Bug Pool te realiseren. Bug Pool is ontstaan vanuit het insecten-forum Nobodyhere com, wat op zijn beurt groeide uit het afstudeerproject van “Jogchem Niemandsverdriet”. Op deze site, die al vijf jaar groeit en zelfs werd onderscheiden met een Webby Award, dwaalt de bezoeker door het hoofd van de schuchtere Jogchem Niemandsverdriet. Bezoekers kunnen commentaar achterlaten op alle pagina's. Nobodyhere werd gebruikt als ontmoetingsplaats om bijzondere sites (waaronder eigen werk) te melden, ervaringen te delen en eindeloos te chatten. Bug Pool is, naast ontmoetingsplek, ook een platform geworden waarop mensen heel eenvoudig samen sites kunnen bouwen en onderhouden. Met de bijdrage van Digitale Pioniers moest Bug Pool een diverse, levendige gemeenschap worden waarin gezamenlijk experimenteren met het web centraal staat.

Eindproducten

Bug Pool is een platform voor discussie waarbij ontmoeting, frictie en afdwalen een belangrijke rol spelen. Moderators kunnen taken verdelen of automatiseren, toegang beperken, berichten verplaatsen en meer. Bug Pool is opgezet om ontwerp en code uit te wisselen. Wie kan programmeren voegt scripts toe, wie graag schrijft, levert de inhoud en een ander maakt de vormgeving of geeft commentaar op alles. Deelname is gratis en de site is bedoeld voor iedereen die wil samenwerken met anderen om een persoonlijke of thema-site op te zetten en daar regelmatig aanwezig wil zijn. Doordat pagina’s zijn opgebouwd uit afzonderlijke blokken, waarbij inhoud is gescheiden van vormgeving en programmering, kan ieder zich richten op zijn specialiteit. Bovendien zijn deze blokken vrij uitwisselbaar.
Het hele platform is vormgegeven in een wereld van beestjes. Naast het bouwen van individuele sites (‘nesten’) en gezamenlijke thema-sites (‘kolonies’) kunnen Bugs straks eitjes voor elkaar leggen. Worden die geopend, dan spettert er een groet of gedicht uit. Bugs maken afspraken in de gezamenlijke agenda, printen visiteblaadjes en richten chat-holen in waar ze spelen met waterdruppels.

Lessen

  • Als je alleen werkt is het handig om een contactpersoon te hebben die jou (betaald) kan helpen als je vastloopt. Dit bespaart een hoop tijd en geld.
  • Let op dat je niet helemaal opgaat in je werk. Werk mag niet van invloed zijn op je sociale leven.
  • Bij het oprichten van een stichting moet je personen aanstellen die makkelijk bereikbaar zijn. De moeilijk bereikbare personen, die wel bij de stichting betrokken moeten zijn, kunnen worden aangesteld als adviesraad.

Impact

De afzonderlijke mogelijkheden van Bug Pool zijn overal beschikbaar: weblogs, forums, chat, mail, ftp en domein hosting. Ze zijn echter nergens gebundeld in een toegankelijk platform, gericht op ontmoeting, samenwerking en taakverdeling. Tegelijkertijd is het een groot experiment in gezamenlijk ontwerpen, waar onverwachte vormen en samenwerkingen groeien uit een gestructureerde uitwisseling van beelden, scripts en in mindere mate geluid.
Omdat inhoud bepalend is, worden fotografen, kunstenaars, studenten en dichters geïntroduceerd in Bug Pool. De Nobody Here -kolonie wordt slechts een van de vele ingangen. Met 3500 bezoekers per dag en veel persaandacht ligt het voor de hand om dit te benutten. Maar zodra er nieuwe initiatieven op Bug Pool ontstaan, verspreidt het nieuws zich ongetwijfeld op de beste manier: via het web zelf.
Dit project werd uitgevoerd in de periode februari 2004 tot april 2005-04-26

Contactgegevens

Stichting Bug Pool, Rotterdam Jogchem Niemandsverdriet www.nobodyhere.com


chat community