Dit project is een idee van de 1%club en wil mensen die zelf willen nadenken over ontwikkelingshulp een platform bieden.

De aarde is plat. De wereld een groot dorp. Steeds meer mensen die duizenden kilometers uit elkaar wonen, zijn met elkaar in gesprek. Mensen die elkaar nog nooit gezien hebben, schrijven samen encyclopedieën (Wikipedia), tekenen samen Japanse strips, brengen samen het heelal in kaart en ontwikkelen samen nieuwe software. Dus. Als we gezamenlijk online een encyclopedie kunnen schrijven, waarom zouden we dan ook niet gezamenlijk de armoede kunnen oplossen?

De 1%CLUB wil ontwikkelingssamenwerking crowdsourcen en introduceert hiervoor een “ontwikkelingssamenwerking 2.0” model, waarbij de ontwikkelingsprojecten, particulieren en bedrijven rechtstreeks met elkaar in contact worden gebracht op één online platform. De 1%leden beslissen aan de hand van projectvoorstellen aan welk project ze hun 1% van inkomen, kennis of tijd willen bijdragen. Met behulp van blogs, foto's, filmpjes en Google maps kunnen ze vervolgens online de voortgang van het project volgen. De 1%CLUB biedt aan het groeiend aantal particuliere ontwikkelingsinitiatieven een platform om hun projecten online te presenteren.

Sinds april 2008 is de website online. Er staan inmiddels 44 projecten online die door bijna 700 1%leden wordt ondersteunt. Van een computerlokaal in Tanzania tot microkredieten voor fietsen in Ghana en een basisschool voor nomadenkinderen in Tibet. Onder de 1%LEDEN en 1%PROJECTEN is een uitgebreid gebruiksonderzoek gehouden. Uit het onderzoek onder de 1%PROJECTEN blijkt dat er ook behoefte is aan een platform waar ze kennis kunnen delen en bepaalde specifieke expertise kunnen vinden. Uit gebruikersonderzoek onder de 1%LEDEN aan de andere kant komt naar voren dat ze naast 1% van hun inkomen ook graag 1% van hun kennis zouden willen bijdragen aan een project dat bij hun past.

Het doel van dit project is deze kennisuitwisseling te faciliteren door de ontwikkeling van een open 1%kennis marktplaats. Door wereldwijd de bij mensen aanwezige energie, passie, middelen, ervaring en kennis op een slimme manier aan elkaar te koppelen ontstaat een structuur waarbij op wereldschaal aan één op één ontwikkelingssamenwerking kan worden gewerkt.
14-dec-09
Online Nederland Twittert 24 uur tegen armoede
door: 1%CLUB
Amsterdam – 14 december 2009 - “Als iedereen 1% van zijn of haar tijd, kennis en geld inzet, kunnen we...»

16-nov-09
1% van je kennis inzetten tegen armoede.
door: 1%CLUB
Vanaf nu is de website van de 1%CLUB uitgebreid met 1%DOEN ! Dit nieuwe onderdeel van de 1%CLUB is hét onderdeel...»

21-sep-09
Crowdfunding tegen armoede
door: 1%CLUB
De eerste Nederlandse online marktplaats voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, de 1%CLUB ( www.1procentclub.nl ), is...»