Africanhiphopradio is om jongeren in het westen van Afrika dichter bij elkaar te brengen

African HipHop Radio is een initiatief van de Afrikanist Thomas van Gesthuizen. Al jaren maakt hij reizen naar Afrika en verzamelt hij muziek van jonge (rap) muzikanten. Het doel van Africanhiphopradio is om jongeren in het westen van Afrika dichter bij elkaar te brengen. Met de bijdrage van Digitale Pioniers is de website uitgebreid met radio. Ook is er een plek gecreëerd waar nu nog onbekende musici een podium hebben voor hun muziek. Tot de doelgroep van de site behoren Afrikaanse urban artiesten in Nederland, Afrika en de diaspora, dj’s en presentatoren van Afrikaanse jongerenradiostations, Nederlandse jongeren en een internationaal publiek van geïnteresseerden.

Eindproducten

Op AfricanHipHopRadio.com kunnen musici zelf muziek uploaden, lokale radioverslaggevers kunnen er delen van uitzendingen en interviews kwijt en dj's kunnen er eigen dj-sets op plaatsen. Al dit materiaal is los te beluisteren. Regelmatig wordt het materiaal verwerkt tot een paar uur durende webcast. Op deze wijze ontstaat een radiostation, waar wereldwijd door mensen aan wordt bijgedragen. De website heeft een administratieve backend (open source) waarmee zowel eigen uploads als artiesten-uploads beheerd worden tot playlists, die dan weer afgespeeld kunnen worden op de website. Ook kunnen deelnemende dj’s na aanmelding muziek downloaden die ze dan weer in hun offline projecten kunnen inpassen.

Lessen

  • The devil is in the detail: je moet strak organiseren en goede afspraken maken, ook als het gaat om kleine dingen.
  • Voor sommige dj’s in Afrika is het maken en uploaden van bestanden niet makkelijk. Sommige bijdragen zijn dan ook per post verstuurd.
  • Je kan denken dat je uniek bezig ben, maar via Google en Hotscripts.com kom je er vaak achter dat iemand anders het wiel al heeft uitgevonden. Hier kan je dankbaar gebruik van maken.
Andrew is student, en co-presentator van een radioprogramma op 3 voor 12 (VPRO). In de reportages wordt de visie van artiesten en Afrikaanse jongeren op maatschappelijke thema's weergegeven zoals aids-problematiek, politiek en onderwijs. Tot de doelgroep van de site behoren Afrikaanse urban artiesten in Nederland, Afrika en de diaspora, DJs en presentatoren van Afrikaanse jongerenradiostations, Nederlandse jongeren en een internationaal publiek van geïnteresseerden.

Contactgegevens

Stichting African Hip Hop Foundation
Thomas Gesthuizen
www.africanhiphopradio.com


audio educatie jongeren muziek radio