Boekenmijn is een volwaardig elektronisch distributiekanaal voor exclusieve, kleine uitgaven van boeken.

Boekenmijn is op vrijwillige basis opgezet door Boekwinkeltjes.nl en Totemboek. Boekenmijn is laagdrempelig en aantrekkelijk voor auteurs. Het moest voor bezoekers makkelijker en aantrekkelijker worden om in de Boekenmijn te zoeken naar boeken, er selecties uit te halen, nieuwsbrieven te beheren. Met de bijdrage van Digitale Pioniers is Boekenmijn een volwaardig elektronisch distributiekanaal voor exclusieve, kleine uitgaven. De site is nu voorzien van een cms en de gehele look en feel is professioneler geworden.

Eindproducten

De site is met Geeklog gebouwd, een open source weblog systeem. De software kan gratis worden download en omdat de broncode openbaar is, aan de eigen wensen worden aangepast. Hiervoor is wel de ondersteuning van een webbouwer ingeroepen. Meer informatie op www.geeklog.net.
Boekenmijn heeft een communicatieadvies laten schrijven. Hiervoor werd een studente communicatiewetenschappen gevonden op Communicatiecoach.nl. Dit plan heeft veel geholpen bij het bepalen van de meest effectieve manier om het budget in te zetten.

Lessen

  • Boekenmijn is zeer enthousiast over het gebruik van het open source CMS Geeklog. Het biedt decentrale redactiemogelijkheden, een aantrekkelijke vormgeving (waardoor kosten voor vormgever kunnen worden uitbespaard) en alle functionaliteiten die voor de site gewenst waren.
  • Belangrijk is ook dat het open source programma onderhouden wordt, waardoor regelmatig updates worden vrijgegeven en technische ondersteuning voorhanden is.
  • Met een krap budget zijn Yvette en Femke zeer zuinig op hun geld geweest. Dit bleek een goede stok achter de deur om duidelijke afspraken met de softwareontwikkelaar te maken. Ook hebben ze steeds slimme oplossingen gezocht voor de publiciteit, zoals gratis adreskaartjes op www.vistaprint.nl
  • Bij dit project is steeds gedacht van uit de gebruikers. Technisch was alles mogelijk, maar de vraag was of het ook gewenst was. Daardoor bevat de site nu alleen het meest noodzakelijke waardoor alles overzichtelijk is en gebruikers weinig vragen hebben.


Impact

Boekenmijn geeft auteurs en uitgevers de kans hun bijdragen aan het cultureel erfgoed aan de man te brengen. Soortgelijke projecten zijn in Nederland of daarbuiten niet bekend. Inmiddels zijn er 64 uitgevers aangesloten via Boekenmijn en worden er 200 auteurs vertegenwoordigd die samen goed zijn voor 280 titels. Het aantal bezoekers is opgelopen naar bijna 3500 per maand.

Dit project is uitgevoerd in de periode november 2002 tot november 2004

Contactgegevens

Totemboek en Boekwinkeltjes
Yvette Cramer
www.boekenmijn.nl
distributie literatuur