De Sterrewereld is een ontmoetingsplaats op internet voor kinderen en jongeren met een chronische of langdurige ziekte

Stichting Sterrekind is een onafhankelijke stichting die wordt gesteund door een aantal vooraanstaande kinderartsen en door bedrijven. In Nederland zijn 250.000 kinderen/jongeren met een chronische of langdurige ziekte. Sterrewereld wil met slimme multimediatoepassingen de kwaliteit van leven van zieke kinderen kunnen verbeteren via een interactieve, veilige, virtuele wereld. Zo krijgen kinderen thuis of in een van de 200 zorginstellingen in Nederland gemakkelijk toegang tot de mogelijkheden van de Sterrewereld. De Sterrewereld is een ontmoetingsplaats op internet voor kinderen en jongeren met een chronische of langdurige ziekte. Stichting Sterrekind startte eind 2003 met de Sterrewereld, een afgesloten website waar kinderen met en chronische ziekte met elkaar in contact kunnen komen. De volgende stap was het webbased maken van de site. Dit was een groot project en de bijdrage van de Digitale Pioniers was vooral gericht op het opzetten van een goede (vrijwilligers)redactie.

Hergebruik


Bij het ontwikkelen van www.sterrekind.nl deed men veel ervaring op met de beveiliging, de redactie en het werken met vrijwilligers.

Lessen

 • Doe vooraf goed onderzoek naar je doelgroep en de gebruiksvriendelijkheid van je site. Het gebruiksonderzoek heeft Sterrekind geholpen van de site een succes te maken.
 • Geef vrijwilligers de ruimte om te kiezen wat ze leuk vinden, maar maak duidelijke afspraken over verwachtingen en verplichtingen. Alleen dan kun je de veiligheid waarborgen en kun je steeds rekenen op nieuwe content voor de site. De vrijwilligerscentrale biedt standaardcontracten.
 • Een redactie waarin ook kinderen en jongeren content leveren vraagt om veel begeleiding. Voorlopig zijn zij daarom niet in de redactie opgenomen. Om er wel voor te zorgen dat hun mening een plek krijgt is er voor gekozen de eigen pagina's van de jongeren nauw te volgen en daar reacties op te geven.
 • Impact

  Door de redactie goed op te zetten is het mogelijk om met behulp van vrijwilligers de content op de Sterrewereld iedere week te verversen. Daarbij wordt de input van bezoekers gebruikt om te bepalen welke onderwerpen populair zijn en waar behoeft aan meer informatie is. Ook worden alle reacties van de bezoekers gefilterd op ongewenste content, zonder de privacy van de kinderen te schenden. Sterrewereld is uitgegroeid tot een zeer bekende website in haar doelgroep. Door de professionele uitstraling verbinden veel sponsors graag hun naam aan het project, wat het team in staat stelt steeds verder te groeien en nieuwe tools aan de kinderen te bieden.
  Dit project is uitgevoerd in de periode maart 2003 tot januari 2004

  Contact

  Stichting Sterrekind
  Susan Osterop
  www.sterrekind.nl


community kinderen