Ooit in de jaren zestig begonnen als Volkssterrenwacht heeft het zich ontwikkeld tot een breed sciencecentrum.

Het Cosmos ontdekcentrum ligt in Dinkelland, bij Hengelo. Ooit in de jaren zestig begonnen als Volkssterrenwacht heeft het zich ontwikkeld tot een breed sciencecentrum dat jaarlijks grote aantallen bezoekers trekt. Cosmos richt zich niet alleen op sterrenkunde, maar ook op wetenschap in bredere zin en techniek. Internet biedt weer allerlei nieuwe mogelijkheden om te zorgen dat het centrum helemaal bij de tijd blijft en ook een goede band met de lokale gemeenschap onderhoudt.

Met de bijdrage van Digitale Pioniers wilde Stichting Het Cosmos Ontdekcentrum, in samenwerking met buurtschapraden en een wooncorporatie, een vernieuwende leeromgeving neerzetten waar jong en oud samen in virtuele sciencelabs werken aan projecten. De resultaten van de projecten zouden tijdens een aantal bijeenkomsten, die live te volgen zouden zijn via internet, worden gepresenteerd.

Eindproducten

Binnen de dinkelmedia is onder andere de Dinkel Webcasts te vinden waarbinnen live uitzendingen van verschillende locaties worden verzorgd. Er is een platform ingericht waarmee webcasts kunnen worden gerealiseerd. De Dinkel Science Community is een volledig operationeel platform waarbinnen leden en bezoekers rondom thema’s als cosmos, weer, en leefbaarheid platteland elkaar ontmoeten, samenwerken, en elkaar informeren. De live-uitzendingen zijn helaas niet gelukt. Er bleek niet voldoende breedbandverbinding bij de sterrenwacht. Een en ander is wel opgenomen en dit zal op de site beschikbaar zijn. Om toch ervaring op te doen met live casten is er een webcast try outs gehouden in Enschede. Verder was er een videoconferencing-sessie vanuit Haaksbergen.

Lessen

  • Projecten met schoolklassen moet je ruim van tevoren organiseren. Scholen hebben drukke programma’s.
  • Om live uit te zenden is het belangrijk om over voldoende breedbandruimte te beschikken.

Impact

Binnen de Dinkel Science Community zijn al een aantal activiteiten uitgevoerd. Groep 8a van De Bongerd Oldenzaal heeft projecten gedaan over Mars en het weer. Eén groep heeft een PowerPoint? presentatie (met interviews) voorbereid over de invloed van het weer op een agrarisch bedrijf en een kampeerboerderij, een andere groep ging naar Mars en moest daarbij bruikbare spullen meenemen.

Dit project is uitgevoerd in de periode november 2004 tot juni 2005.

Contactgegevens

Cosmos Ontdekcentrum
Arnold Tukkers


wetenschap