Project dat door middel van een ezel kennis over Europa verspreidt

Donkeypedia is een crossmediaal project, waarbij een ezel uiteindelijk door verschillende landen van Europa moet gaan trekken; als een queeste naar identiteiten van kinderen en jongeren. De ezel draagt allerlei digitale apparatuur met zich mee en wordt door lokale kinderen digitaal aangestuurd, van dorp naar stad, van provincie naar provincie, van land tot land. Door overdracht van kinderen verzamelt de ezel tijdens zijn route verhalen, kunstuitingen, filmpjes en voorwerpen die iets wezenlijks vertellen over de plek en zijn bewoners, om uiteindelijk te komen tot een caleidoscopisch platvorm waarin de identiteit van Europa beetje voor beetje, stap voor stap zichtbaar wordt. Donkeypedia startte zijn loop dit jaar als pilot op 1 september in Westerbork, Nederland, waar hij een maand liep via Drenthe, Groningen, Friesland, Noord Holland naar Amsterdam.

Een voettocht met een ezel lijkt misschien middeleeuws. Maar deze ezel en zijn begeleider zijn high-tech. ’s Avonds werden er verhalen, foto’s en filmpjes op internet gezet. Zonnepanelen zorgden voor de energie van de digitale apparaten die Asino met zich meedroeg. Het publiek kon hen live volgen op: www.donkeypedia.nl. Een site over een analoge ezel met zonnepanelen en digitale apparatuur,  deels interactief gestuurd door kinderen, die filmt, luistert, verzamelt, fotografeert en associeert.


Dit project was de start, pilot en uitwerking van een idee. Hierna en met het vergaarde materiaal, kennis en inhoud zal de Donkeypedia Foundation onderzoeken op welke manier, d
e ezel Asino en de Italiaan Cristian Bettini hun voettocht door verschillende landen kunnen voortzetten, op zoek naar het beeld van Europa.

Het project speelde met nieuwe vormen van digitaal produceren, betrekken van publiek en participatorische educatie. Donkeypedia had een andere vorm van vergaren, produceren en showen. En hoewel het publiek wellicht klein en lokaal was, was er wel een langdurige en gerichte relatie,  en daarmee juist op een heel andere manier voor broadcasting, regionaal en publieke omroep interessant.

Alle doelstellingen zijn grotendeels geslaagd en gehaald.
Een sterk visuele, interactieve site met vernieuwende mediavormen: locative media, GPS data, associatie tool, movies.
Vooral de tool onder de knop ´Verbinden´,  waar foto´s relaties met elkaar aangaan, is sterk vernieuwend.
Aandacht op TV (jeugdjournaal 2x ) , radio, krant, regionaal en landelijk, festivals.
Interactie met scholen en lespakket,  zeer positief ontvangen
Belangstelling uit verschillende richtingen ( EBU via Publieke Omroep, Suriname, Bulgarije, Spanje, Egypte, Oeganda etc.)
Een online vragenlijst is door scholen ingevuld, geresulteerd in een evaluatieverslag

Eindproducten

Met ondersteuning van Digitale Pioniers is er een speelse tool ontwikkeld waarin een dynamische visualisatie gecreëerd kan worden van tastbare verzamelde objecten (gegeven door kinderen) langs de route.
De Shared Association Tool (SAT) maakt deel uit van de live website. (onder 'Verbinden' op de website)  Deze tool is online toegankelijk voor alle kinderen die willen participeren en reageren op de vragen en de antwoorden (kunst, ideeën, fantasieën en dromen) van de leerlingen die deelnemen in het veld. De ‘Shared Association Tool’ maakt gebruik van de geografische data die gegeven wordt door locative media software van 7Scenes in combinatie met Microsoft Earth wordt deze nieuwe sofware gebruikt om inhoud , route en locatie te koppelen.

De mobiele technologie van 7Scenes werd gebruikt om de ezel te kunnen sturen door het uitzetten van punten op de kaart via het systeem van 7scenes, om de ezel live te kunnen volgen en om de hele route vast te kunnen leggen. De scholen kunnen zelf punten op de kaart plaatsen via onze eigen interface:  Donkeypedia MapManager. De kinderen en jongeren sturen de ezel aan de hand van gerichte opdrachten naar bepaalde plekken in het land en in een stad. De ezel verzamelt ter plekke gegevens in de vorm van objecten, foto's, video's en interviews.
 

Contactgegevens

Stichting Donkeypedia Foundation
www.donkeypedia.nl

Creative Producer
Frank Alsema - 4xM
frank@4xm.nl

Project Manager
Joost van Eeden - 4xM
joost@4xm.nl

Panamalaan 5m
1019 AS
Amsterdamcultuur educatie europa identiteit kinderen kunst


Kidzlab
Kidzlab
Kidslab, een informeel project waarbij studenten hun kennis vertalen naar knutsels, verhalen en proefjes voor kinderen op de lagere school »