The Errorist is een internationaal persbureau in tegendraads nieuws.

The Errorist maakt nieuws op locatie. Het vestigt zich als een mobiele fotostudio bij iemand thuis, in een straat, een wijk of binnen de muren van een institutie. Het persbureau heeft daarnaast een internationaal netwerk van kunstenaars correspondenten die op een soortgelijke wijze werken. Gezamenlijk maken zij nieuws in de meest letterlijke zin van dat woord. Zij veroorzaken nieuws door in actie te komen. Het persbureau werkt met vragen van anderen. Vragen die voorgelegd kunnen worden aan correspondenten verspreid over de wereld.

Het doel van het persbureau is om kunst voor de publieke ruimte in Nederland te maken vanuit een globaal perspectief, en met de mogelijkheid vanuit Nederlandse situaties een internationaal netwerk aan te spreken. Vice versa. Het persbureau op locatie begint in december 2008 te rapporteren vanaf de gesloten afdeling van psychiatrisch ziekenhuis de Geestgronden in Santpoort. Vraag is waar de identiteit huist bij mensen die al zo lang gehospitaliseerd zijn. Zie: Thuis in Eikendonck

Vanaf midden november wordt er begonnen met het opzetten van een wereldwijd netwerk van kunstenaarscorrespondenten. De eerste stop is een residentie bij DRIK, een persbureau in Bangladesh. DRIK leidt foto journalisten op in afgelegen gebieden van Zuid Oost Aziƫ, om zo een beeld van dat werelddeel te geven vanuit het perspectief van de direct betrokkenen. Naast een persagentschap is DRIK een nieuwe media bedrijf, een fotostudio, een reclamebedrijf en actiegroep ineen. Vanaf de website errorist.net wordt verslag gedaan van het ontstaansproces van het internationale persbureau.

Het persbureau is een initiatief van Lino Hellings, kunstenaar en socioloog: Zie linohell.nl