Ontmoetingsplek voor lesbische vrouwen

De makers van Femfusion waren er met een opdracht voor het tijdschrift Zij aan Zij achter gekomen dat er een enorme behoefte bestond onder lesbische vrouwen aan een eigen plek op het web. De website groeide het tijdschrift boven het hoofd, waarop ze besloten een eigen interactieve website te lanceren. Het succes was enorm, de pers sprong er boven op en als snel hielden de functionaliteiten van de site geen pas meer met de bezoekersaantallen. Om de femmes meer mogelijkheden te bieden voor expressie en onderlinge contacten diende de initiatiefnemers een aanvraag in bij de Digitale Pioniers. Het doel was een chatfunctie, een forum en een proza-tool te ontwikkelen.

Eindproducten

Inmiddels is de chat af. De femmes zijn zeer tevreden met de waarborgen voor de privacy die de chat biedt. Uniek aan de chat is dat deze volledig geïntegreerd kan worden binnen een PHP/MySQL gerealiseerde community website. Zo wordt het gebruikersprofiel naadloos overgenomen. Femchat is een unieke chatapplicatie in de zin dat deze volledig geïntegreerd kan worden binnen een in PHP /MySQL gerealiseerde community website. Het gebruikersprofiel, de inlogaccount etc. van het PHP-gedeelte worden in de chat naadloos overgenomen.


Het Java-gedeelte van de applicatie is gebouwd in Roemenië, maar daar is nauwelijks hinder van ondervonden. Sterker nog, de Roemenen raakten zo betrokken bij het project dat ze in hun enthousiasme veel meer uren in het project stopten dat initieel was afgesproken. Voor hen waren de gebruiksvriendelijkheideisen een enorme uitdaging.


De chat biedt leuke vernieuwende mogelijkheden, zoals een Femchatbar, waar je andere bezoekers op een drankje kunt trakteren. Elk drankje is gekoppeld aan een donatie aan de stichting. Verder kan de operator door een bezoeker op ongewenste praktijken worden geattendeerd, zodat deze niet continu alle gesprekken hoeft bij te wonen. Via een uitgebreid controle systeem worden eventuele bans op bezoekers die zich niet aan de regels houden bijgehouden.

Lessen

  • Bezoekers zijn best bereid om een kleine bijdrage te betalen voor gebruik van de site, zeker als dit op speelse wijze gebeurd. Bij de Femchat kan je elkaar aan de Femchatbar trakteren op een drankje van 0,10 eurocent.
  • Look & Feel van de website zijn erg belangrijk, niet alleen zodat bezoekers zich snel thuis voelen op de site, maar ook om gewenst gedrag te stimuleren.
  • Ga op tijd op zoek naar vrijwilligers die je helpen om de site te onderhouden. Femfusion werd overvallen door haar succes en de initiatiefnemers kregen het daardoor wel heel erg druk met de site.
  • Femfusion toont aan dat een betrokken community wel degelijk bereid is om donaties te doen aan een goede site. In dit geval 5 euro per jaar of 10 eurocent per drankje. Verder is het de makers opgevallen dat de look and feel van een site zeer belangrijk is en voor een groot deel bepaalt hoe de bezoekers zich gedragen.

Impact

Met femfusion.nl hebben lesbische vrouwen een plek om elkaar te ontmoeten. De uitbreiding van de site zorgde voor opnieuw een enorme groei in bezoekersaantallen. Er zijn inmiddels 8.800 geregistreerde gebruikers, en 74.000 bezoekers. Vele van hen komen meerdere keren per dag op de site. De website voorziet dus absoluut in een grote behoefte. De site richt zich nu alleen op Nederland, maar ook vanuit het buitenland bestaat grote vraag.

Dit project is uitgevoerd in de periode november 2002 tot september 2004

Contactgegevens

Stichting Femfusion
Dymphie Verleun
chat community debat