Het verhalen- kasteel

http://www.verhalenkasteel.nl
« terug
Het verhalen- kasteel

Het is de bedoeling om verhalen die zelf worden verzonnen en door hen in het kasteel worden geplaatst te ontsluiten en beschikbaar te stellen op de website.

Onze leefwereld wordt steeds meer opgevuld met beelden en daarom wil Stichting De Taal van het Verhaal met haar project het Verhalenkasteel kinderen weer de magie van het vertelde verhaal laten ervaren. In Zuid-Holland staan bijna 300 Verhalenkastelen op scholen. Het is een totaalpakket voor de docent. De scholen en kinderen die er mee werken zijn erg enthousiast. Met de bijdrage van Digitale Pioniers wilden de dames achter het Verhalenkasteel het kasteel ook in de rest van Nederland introduceren en vooral ook zorgen dat uitwisseling van ervaringen met het kasteel geheel online kan plaatsvinden.

Eindproducten

De site www.verhalenkasteel.nl is een stimulans om aan de slag te gaan met het voorlezen van de betere verhalen uit de kinderliteratuur. Je kan er in de ban raken van literatuur, zin krijgen in voorlezen of gewoon even naar een prettige stem luisteren en nieuwsgierig worden naar meer. De site is in beeld een weerslag van wat de makers van het Verhalenkasteel met woorden willen: het stimuleren van de verbeeldingskracht. Het is de bedoeling om verhalen die zelf worden verzonnen en door hen in het kasteel worden geplaatst te ontsluiten en beschikbaar te stellen op de website.

Lessen

  • Wanneer men werkt met verschillende soorten fondsen wordt het lastig om aan alle wensen te voldoen. Zorg dat deze verschillende wensen niet met elkaar in strijd komen.
  • Leun niet teveel op toezeggingen, vooral wanneer het om financiering gaat. Zorg ervoor dat deze eerst worden afgerond, voordat je verder gaat met de planning van het project.
  • In het onderwijs wordt veel naar elkaar gekeken. Leerkrachten zijn belangrijk om bij je project te betrekken.
  • Het blijft altijd lastig om een fysiek product te vertalen naar een website.

Impact

Met elk kasteel bereiken ze jaarlijks 75 kinderen. Momenteel werken al een kleine 20.000 kinderen met een Verhalenkasteel. Bijzonder aan het Verhalenkasteel-project is dat het een multimediaal, educatief project is en Kennisnet, de portal in onderwijsland, heeft zeer enthousiast op Verhalenkasteel.nl gereageerd. Op educatief gebied is geen vergelijkbaar materiaal te vinden.
Dit project werd uitgevoerd in de periode november 2004 tot juni 2005

Contactgegevens

Stichting de Taal van het Verhaal
Alet Klarenbeek
www.verhalenkasteel.nl


audio kinderen literatuur video


Het Sprekend Boek
Het Sprekend Boek
Maakt boeken beschikbaar voor gehandicapte kinderen »


Kijkradio
Kijkradio
Kinderen zetten hun eigen KijkRadio-station op en verzorgen hun eigen uitzendingen »