website van kiezers voor kiezers

Sgreat is een software platform dat gebruikers in staat stelt kennis decentraal in te voeren en te beheren, oordelen te geven en te ordenen. Er is een projectteam samengesteld en met ondersteuning van diverse politiek organisaties wilde zij stemgerechtigden een instrument gegeven om hen te helpen bij het bepalen van hun stem. Internet wordt een steeds belangrijker middel voor kiezers om zich te oriƫnteren op politieke partijen. Met bijdrage van Digitale Pioniers is, in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen 2002, de website www.kiezersvoorkiezers.nl gelanceerd. De website is inmiddels offline.

Eindproducten

Met www.kiezersvoorkiezers.nl hadden gebruikers de mogelijkheid om feedback te geven op media uitingen. Ook konden zij feedback van andere gebruikers op deze media uitingen bekijken. Hierdoor ontstond een lijst met media uitingen die "bekeken" moeten worden door de gebruikers. Het project krijgt mogelijk eerder een vervolg, waarbij de focus niet zozeer zal liggen op de verkiezingen als wel op het inzichtelijk maken van journalistieke keuzes die de media maakt.

Lessen

  • Voor sommige gebruikers was het concept volledig onduidelijk, iets wat bij de volgende verkiezingen zal worden opgelost door een duidelijkere user interface.
  • Bij Kiezers voor Kiezers waren meerdere partijen betrokken. Juist dan is het van belang dat er duidelijk naar elkaar gecommuniceerd wordt.

Impact

De website heeft niet alleen de juiste doelgroep weten te bereiken maar er ook voor gezorgd dat de bezoekers interactief deelnamen door beoordelingen te geven. In een periode van 4 weken waren 450 leden die samen maar liefst 1300 beoordelingen gaven.

Contactgegevens

Kiezers voor kiezers
Maarten Alleman
community informatie overheid participatie politiek


150 Volks-vertegenwoordigers
150 Volks-vertegenwoordigers
Site waarop bezoeker inzicht kan krijgen in onafhankelijke profielen van Tweede Kamerleden »


Open Kamer
Open Kamer
Open Kamer streamt videobeelden van debatten uit de tweede kamer. »


Woberator
Woberator
Crossmediale hulp bij Wob-verzoeken »