Kinderen zetten hun eigen KijkRadio-station op en verzorgen hun eigen uitzendingen

Dit project heeft een vervolg gekregen in de Digitale Pioniers Academie.

Kijkradio is een idee van Marjolijn Ruyg en staat sinds september 2003 online en is het winnende project van de prijsvraag Kids & Tools 2003, uitgeschreven door Cinekid. Kijkradio richt zich op kinderen tussen 8 en 12 jaar en scholieren, de hoogste klas van de basisschool en laagste klas van het middelbaar onderwijs in Nederland. Voor de verdere ontwikkeling moesten er faciliteiten komen voor de inhoudelijke samenwerking tussen de kinderen. Met de bijdrage van Digitale Pioniers zijn de communicatieve functionaliteiten uitgebreid met de Voice traveler tool om het expressieve potentieel van kijkradio te verbreden.

Eindproducten

www.kijkradio.nl is een internetapplicatie waar kinderen hun eigen Kijkradio -station mee kunnen opzetten en zelf ‘uitzendingen’ mee kunnen verzorgen. Een Kijkradio -uitzending bestaat uit een of meerdere programma’s, variërend van nieuwsitems, reclame, weerbericht, sterke verhalen, enz.. Die programma’s zijn zelf gemaakte animaties met zelf ingesproken teksten (eigen redactie). Ook in vormgeving is de mogelijkheid veel zelf te bepalen.

In de zomer van 2005 is het de bedoeling dat de nieuwe Voice traveler tool word geïmplementeerd op de site van Kijkradio. Dit is een interview tool waarmee de kinderen elkaar realtime kunnen interviewen. Van het interview wordt een filmpje gemaakt, wat door andere kinderen bekeken kan worden.Om de Voice traveler tool af te stemmen op de wensen van de kinderen is een gebruikersonderzoek uitgevoerd. Marjolijn bezocht hiervoor kinderen in hun eigen omgeving op school.

Lessen

 • Kinderen hebben applicaties veel sneller door dan je verwacht. Wees daarom niet bang je applicatie snel op hen te testen. Zo krijg je een goed beeld van hoe de software hen bevalt.
 • De kinderen voelen zich snel veilig wanneer ze een chat-achtige applicatie op internet gebruiken. Misbruik daarvan is technisch niet op te lossen. Zorg dus dat de kinderen daarin offline begeleid worden.
 • Kinderen vinden het niet erg om heel even te wachten tussen de handelingen door. Een chat mogelijkheid is voor hen voldoende om niet verveelt te raken.
 • Impact

  In 2003 won Marjolijn met de Kijkradio de Kids & Tools prijs van Cinekid en heeft sindsdien 6000 stations opgeleverd. Met de Voice traveler tool kunnen kinderen spelenderwijs leren samenwerken bij het maken van media en gelijkertijd hun redactionele vaardigheden ontwikkelen. Zo leren ze communiceren over achtergronden, meningen, en waarden. Ook wil Kijkradio de belevingswereld van de deelnemers vergroten door op een actieve, creatieve wijze andere werelden dichterbij te halen. Zo zal een netwerk van (kinder)organisaties opgebouwd worden dat mediabewustzijn en mediavaardigheden van kinderen stimuleert.

  Contactgegevens

  Stichting Kijkradio, Amsterdam
  Marjolijn Ruyg
  www.kijkradio.nl


audio kinderen radio video


Het verhalen- kasteel
Het verhalen- kasteel
Het is de bedoeling om verhalen die zelf worden verzonnen en door hen in het kasteel worden geplaatst te ontsluiten en beschikbaar te stellen op de website. »


Ridderradio
Ridderradio
ridderradio, radio, audio, chat »


Sonokids
Sonokids
Radiocommunity voor en door blinde kinderen »