voice-functionaliteiten aanbieden om zo de community spannender, toegankelijker, hechter, interessanter en groter wordt.

Dit project heeft een vervolg gekregen in de Digitale Pioniers Academie
Stichting Maroc.nl is een non-profit organisatie die als één van de voornaamste doelstellingen heeft het instandhouden en uitbouwen van een digitaal platform teneinde de informatie, communicatie en integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving te bevorderen. Maroc.nl is een populaire community met duizenden bezoekers per dag. Het was de eerste community website voor allochtone jongeren. Met de bijdrage van Digitale Pioniers wil Maroc.nl voice-functionaliteiten aanbieden om zo de community spannender, toegankelijker, hechter, interessanter en groter wordt. Het past ook bij de vooruitstrevendheid van de initiatiefnemers om de site technisch steeds verder te ontwikkelen.

Eindproducten

Uitbreiding van de website maroc.nl met een voice chat applicatie en een voice board. Via de voice chat kan je praten via de site. En via het voiceboard wordt de chat bijgehouden. Gesproken en geschreven tekst loopt hiermee door elkaar. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan de community. Achterliggende doelen zijn: identiteitsversterking, bevordering participatie, kennisoverdracht en vernieuwing. De voicechat heeft brede toepassing mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor virtuele huiswerkbegeleiding in native language. Hiervoor wordt een pilot gestart met een onderwijsinstelling.
Maroc.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste software voor de voice chat en de voice board. Maroc.nl heeft uiteindelijk gekozen voor een software pakket (Glassroom) van een commerciële aanbieder. Deze partij was bereid om op verzoek van Maroc.nl een aantal aanpassingen door te voeren. De nieuwe functies zijn verwerkt in een nieuwe versie van het pakket. Het voiceboard hebben ze zelf ontwikkeld. Met het voice chat pakket kan een grote hoeveelheid chatrooms worden aangemaakt, die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Maroc.nl heeft er een aantal zelf in gebruik, en biedt geïnteresseerde non-profit organisaties de mogelijkheid om een eigen room (in hun eigen site) in te richten. Voor meer informatie: Mohamed El Aissati , info@maroc.nl of kijk op www.chatessentials.com voor een demo van Glassroom.

Lessen

  • Besteed veel aandacht aan beveiliging als je (voice)chat of fora aanbiedt op een grote community site. Dit om hacken en bijvoorbeeld “floods” (een oneindige stroom van data) te voorkomen.
  • Naast de beveiliging is het moderaten bijzonder belangrijk. Geef dit een duidelijke plek in de organisatie.
  • Zorg dat je een vaste gemotiveerde testgroep hebt die bereidt is met je mee te denken voor een minimale periode van 2 maanden.
  • Voor het uitbesteden van programmeer werk zijn er goede ervaringen met de virtuele organisatie Rent-a-Coder www.rentacoder.com.

Impact

De vocie chat en het voice board zijn gereed. Al tijdens de testfase was de voicechat een succes met zo’n 40 gebruikers per avond. Maroc.nl is nu gestart met de publiciteitscampagne. Het wordt spannend om te zien hoe de voicechat gebruikt zal worden en door wie. De voice chat biedt in ieder geval veel mogelijkheden. Maroc.nl is in gesprek met De Meren, een regionale instelling voor geestelijke gezondheidszorg, die bezig is met een pilotproject ter preventie van depressies bij Marokkaanse meiden. Maroc.nl heeft een adviserende rol en bekijkt met De Meren kijken of VoiceChat? en/of VoiceBord? een bijdrage kan leveren aan het pilotproject.
Dit project is uitgevoerd in de periode maart 2003 tot oktober 2004

Contactgegevens

Stichting Maroc_NL
Mohamed El Aissati
www.maroc.nl


community cultuur non-profit