Vrijwilligers verzamelen geografische gegevens en maken daarmee "open kaarten"

In de meeste landen van de wereld, waaronder Nederland, zijn landkaarten alleen beschikbaar met beperkende licentievoorwaarden die nieuw en innovatief gebruik verhinderen. Het van oorsprong Britse initiatief OpenStreetMap? verzamelt geografische data en maakt deze beschikbaar onder een Creative Commons (CC-BY-SA) licentie. Hiermee moedigt OSM aan tot het gebruik van landkaarten op nieuwe en interessante manieren die anders niet mogelijk waren. Daarnaast kunnen mensen de data natuurlijk gebruiken om landkaarten te maken en zou het bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door open source navigatiesoftware.

Eindproducten

De organisatie Vrijschrift wil met de DP ondersteuning Nederlandse OpenStreetMap? gemeenschap oprichten door het organiseren van Mapping Parties. Tijdens deze Mapping Parties gaan vrijwilligers systematisch landkaartdata verzamelen van de drie grote steden Amsterdam, Den haag en Rotterdam. Wanneer er een sterke gemeenschap is gevormd, zoals in Engeland het geval is, hoopt Vrijschrift om de rest van het land in 2 of 3 jaar in kaart te brengen.

Contactgegevens

Vrijschrift.org
Jeroen Dekkers


community geoinformatie mobiliteit opensource


Open Street Photo
Open Street Photo
OpenStreetPhoto gaat luchtfotografie laagdrempig aanbieden onder een creative commons licentie. »


Citychatcraft
Citychatcraft
Via de kaart kunnen berichten op de locatie gepost worden en op straat door een sms naar de kaart te sturen. Direkt nadat de sms verstuurd is verschijnt deze op de kaart. »


MIMAQ
MIMAQ
Vrijwilligers meten lokale luchtkwaliteit »


OpenCarData
OpenCarData
Het uitlezen, verzamelen en online ontsluiten van OBD-II auto data »


Zelfzorgdossier Diabetespatiƫnten