Oudersonline: automatische online vraagbaak

http://www.oudersonline.nl
« terug
Oudersonline: automatische online vraagbaak

De redactie van Ouders Online geeft onafhankelijke informatie over opvoeding en ouderschap.

De redactie van Ouders Online geeft onafhankelijke informatie over opvoeding en ouderschap. Bijvoorbeeld met behulp van de Vraagbaak rubriek. Deze rubriek geniet een enorme populariteit: 180.000 pageviews per maand en vele honderden nieuwe vragen per week. Door de grote belangstelling kwam de redactie aan haar eigenlijke werk (het verzamelen, analyseren en becommentariëren van maatschappelijk actuele zaken voor ouders en jonge gezinnen) niet meer toe. Met de bijdrage van Digitale Pioniers wilde men beginnen met het realiseren van fase 1 van een webapplicatie voor bezoekers die automatisch al hun vragen kan beantwoorden door gebruik te maken van een archief.

Eindproducten

Met de bijdrage van Digitale Pioniers heeft men succesvol fase 1 afgerond: het coderen van alle beschikbare vragen en antwoorden. Nu kan de redactie gebruik maken van een databank die gevuld is door een keur van deskundigen, waardoor vragen gemakkelijker beantwoord kunnen worden. Op dit moment is fase 2 aan de beurt en gaat men aan de slag om de webapplicatie voor de bezoekers te bouwen. Oudersonline gaat dit samen doen met Yall. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het bouwen van een digitale informatieapplicatie en weet heel goed hoe zo'n product commercieel in de markt te zetten.

Lessen

  • Samenwerking met het bedrijfsleven leidt tot een informatie- en kennisuitwisseling die positief kan uitpakken. Maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben ieder hun specialiteiten waardoor ze elkaar goed kunnen aanvullen.
  • Tijdens dit project is nogmaals bevestigd dat een coderingssysteem groeit tijdens het proces en niet kant-en-klaar ontworpen kan worden.
  • Voor het coderen van informatie kan de human factor niet worden uitgeschakeld. Het is dus belangrijk dat de deskundige inhoudelijk kan bepalen waar de informatie over gaat.


Impact

De redactie kan nu gemakkelijker vragen van ouders beantwoorden. Doordat de informatie die op de site wordt gegenereerd zo goed ontsloten is, heeft oudersonline zelfs een model ontwikkeld waardoor ze inkomsten kan genereren uit de data. Het aantal vragen groeit zodanig dat het belangrijk is dat de webapplicatie ontwikkeld gaat worden. Met de komst van die webapplicatie kunnen ouders ontelbare vragen stellen. Door de samenwerking met Yall komen er zelfs misschien informatiezuilen van de vraagbank bij verschillende consultatiebureaus. Ook Mac Donald’s heeft interesse om de informatiezuilen in hun filialen te plaatsen om zo ouders te helpen bij het opvoeden van hun kinderen.
Dit project is uitgevoerd in de periode januari 2003 tot januari 2005

Contactgegevens

Ouders Online
Henk Boeke
www.oudersonline.nl


ouders