Polidocs is een zoekmachine voor politieke documenten

PoliDocs is een zoekmachine waarmee u kunt zoeken in veel politieke documenten. Via deze website heeft u toegang tot moties, kamervragen en uitspraken van leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer tot tientallen jaren geleden. Er worden verschillende mogelijkheden geboden om bij deze informatie uit te komen. U kunt 'Eenvoudig Zoeken' naar onderwerp in de verschillende documenttypes (Moties, Kamervragen en Handelingen/Uitspraken). Als u wat gerichter wilt zoeken, bijvoorbeeld in een bepaalde tijdsperiode, kijkt u dan bij 'Geavanceerd Zoeken'. Op de pagina's 'Personen' en 'Partijen' kunt u kijken wat de verschillende personen en partijen recent gedaan hebben zonder zoektermen in te hoeven voeren.

Het PoliDocs project houdt zich bezig met het verrijken van Parlementaire publicaties. We voegen automatisch de structuur toe aan de documenten die de mens met het blote oog kan zien. We geven bijvoorbeeld aan welke persoon, van welke partij, wanneer, wat zegt over welk onderwerp. Als deze structuur expliciet is kunnen computers er ook gebruik van maken waardoor er een heel scala aan nieuwe zoek- en analysemogelijkheden ontstaat.

Met de ondersteuning van Digitale Pioniers hebben we het systeem achter de website flink kunnen verbeteren. Het automatisch herkennen van de elementen in de politieke documenten, zoals sprekers en uitspraken, gaat heel goed. Daarnaast herkennen we meer elementen dan voorheen waardoor er meer zoek- en analysemogelijkheden ontstaan. We herkennen bijvoorbeeld nu ook het geslacht van de sprekers. Ten slotte hebben we de technologie ook toe kunnen passen op meer historische publicaties waardoor mensen in meer informatie kunnen zoeken.

Het systeem achter de website is het belangrijkste deel van het project. Deze is afgerond nu. We leggen op het moment de laatste hand aan de nieuwe website die nog beter gebruik zal maken van de nieuwe zoekmogelijkheden dan de huidige dat kan.