Op www.slamsphere.nl zijn inmiddels tientallen slams verschenen, waarmee de basis is gelegd voor een uitdagende ontmoetingsplek voor de Nederlandse slam-community.

Poetry slam is een expressieve vorm van live-dichten, meestal met een wedstrijdelement waarbij meerdere dichters om de gunst van de jury en het publiek slammen. Slamsphere neemt de audiovisuele kracht van het slammen als uitgangspunt. De persoonlijkheid en voordracht van de dichter onderscheiden slampoetry van papieren poëzie. Slammers worden uitgenodigd om een vervolg op andermans gedicht te maken. Daarbij filmen zichzelf met een camera in de hand op een toepasselijke locatie. Voorwaarde is dat ze een belangrijke zin uit de vorige bijdrage opnemen in hun gedicht. Hierdoor ontstaat een web van 'slams' binnen dit project online gepresenteerd worden.

Eindproducten

Op www.slamsphere.nl zijn inmiddels tientallen slams verschenen, waarmee de basis is gelegd voor een uitdagende ontmoetingsplek voor de Nederlandse slam-community. Voor organisatoren van slamfestivals en -competities is de site interessant als kweekvijver.

Lessen

Bij dit project bleef de focus te lang op de technische realisatie gericht. Het was de bedoeling met de site slammers te werven. Wat echter niet voorzien was, was dat deze graag eerst de site in actie wilden zien, voordat ze eraan mee wilden werken. Hierdoor was het aantal slams bij de lancering van de site beperkt.

Impact

Slamsphere laat zien dat poetryslam zeer geschikt is om online te presenteren. Elke week komt er minsten een slam bij. Er beginnen zich al echte verhaallijnen te ontwikkelen. Binnenkort zal ook een internationale lijn worden ontsloten. Houd de site dus in de gaten.
Dit project is uitgevoerd in de periode juli 2004 – maart 2005

Contactgegevens

Slamsphere, Amsterdam
Jeroen Disch
www.slamsphere.nl


community kunst literatuur


The Ledge
The Ledge
The Ledge is een nieuwe, vernieuwende literaire site waarin interviews met schrijvers in binnen- en buitenland centraal staan. »