Soundtransit is voor amateur geluidsjagers, geluidskunstenaars, elektronische musici en professionele geluids-'recordists' uit binnen- en buitenland

De basis van Soundtransit komt uit de phonography-community, een groep van amateur geluidsjagers, geluidskunstenaars, elektronische musici en professionele geluids-'recordists' die geluiden van uiteenlopende plekken over de wereld verzamelen en delen. Hun persoonlijke interesses lopen zeer uiteen en ook is de aanpak voor de opnames per persoon verschillend; sommigen hebben de voorkeur voor een pure, niet-gecomponeerde aanpak, terwijl anderen veelvuldig monteren en bewerken om de gewenste geluiden te krijgen. De fonografie community komt bij elkaar door de website www.phonography.org, een handvol mailing-lists, een yahoo-groep en verschillende labels als Seattle's And/OAR records. Soundtransit is een project van stichting Umatic waarin vier media-kunstenaars zijn verenigd. Het project Soundtransit? is bedoeld voor amateur geluidsjagers, geluidskunstenaars, elektronische musici en professionele geluids-'recordists' uit binnen- en buitenland. Daarnaast is het project bedoeld voor muziek-belangstellenden en liefhebbers, de algemene kunst/cultuur/natuur-liefhebber en de zwervende internetter. Met de bijdrage van Digitale pioniers werd een virtuele gemeenschap van amateur- en professionele fonografen, geluidskunstenaars - jagers en experimentele musici de kans geboden om hun werk te delen in een open en toegankelijke omgeving van het publieke domein.

Eindproducten

Bezoekers van Soundtransit kunnen met behulp van een 'vluchtplanner' een virtuele reis langs verschillende geluiden en/of plekken in de wereld reizen. Terwijl de gebruiker wacht voor zijn/haar vluchtschema en beschikbaarheid wordt er een geluidswerk gegenereerd door de database, gebaseerd op de fieldrecordings uit zowel de vertrek- als aankomstplaats, inclusief de tussenliggende locaties. Zodra de 'passagier' klaar is voor vertrek, is het mogelijk om het geluidsstuk te beluisteren [en indien gewenst op te slaan]. Gedurende de vlucht vertoond het computerscherm naast de vluchtdetails, de context van de fieldrecordings - het verhaal erachter- en de maker ervan. Daarnaast kun je in de database naar specifieke geluiden zoeken via een zoekopdracht op naam, keyword of locatie. Als fonograaf of geluidsliefhebber kun je je eigen geluidsopnames toevoegen aan de site zodat anderen deze kunnen beluisteren of gebruiken.

Lessen

  • Het is belangrijk om gebruikers op de hoogte te stellen hoe lang de laadtijd duurt anders verlies je bezoekers.
  • Door gebruik te maken van bestaande, maar vooral bekende navigatiemethodes zoals het boeken van vliegtickets, roep je herkenning en gebruiksgemak.
  • Bug fixing moet zijn uitgevoerd in de testfase zodat bezoekers niet voor verrassingen komen te staan en de site werkt.

Impact

Op de inhoud van de site is de Creative Commons Attribution license van toepassing, waardoor het delen en hergebruik van de geluiden door derden gestimuleerd wordt. Om het opensource karakter te benadrukken is SoundTransit is geheel gemaakt met behulp van open-source software applicaties en/of programmeertalen zoals HTML, PHP/MYSQL en Echosound.

Contactgegevens

Umatic
Sara Kolster


audio community creativecommons free-software media


FLOSS manuals
FLOSS manuals
FLOSS Manuals offers free manuals about how to use free software. »