The Ledge is een nieuwe, vernieuwende literaire site waarin interviews met schrijvers in binnen- en buitenland centraal staan.

The Ledge is een nieuwe, vernieuwende literaire site waarin interviews met schrijvers in binnen- en buitenland centraal staan. De basis wordt gevormd door een digitale versie van Pieter Steinz's leesgids voor de Wereldliteratuur, waarvan iedere week een deel in de NRC verschijnt. De drijvende kracht achter de site is Stacey Knecht, een Amerikaanse die al jaren in Nederland woont. Ze is vertaler van verscheidene romans, en heeft daarvoor verschillende prijzen ontvangen. Maurits de Bruijn neemt het technische en grafische deel voor zijn rekening. In hun vrije tijd hebben ze samen The Ledge opgezet als een prachtig gebouw met kamers en bibliotheken waarin bezoekers kunnen verdwalen en worden geïnspireerd tot lezen. Om de site echt een stap verder te brengen, en ook interactieve features toe te voegen is een bijdrage ontvangen van de Digitale Pioniers.

Eindproducten

Het project is ondergebracht in een stichting. De site heeft twee invalshoeken gekregen, de flashversie van Pieter Steinze boekenschema’s en een html versie. De eerste is vooral om in te verdwalen, en de ander voor gebruikers die snel overzicht willen en teksten integraal willen lezen. Bezoekers worden opgeroepen bij de boekenschema’s zelf titels voor te stellen en de schema’s zo uit te breiden. Daarnaast worden de interviews op tijd aangekondigd zodat bezoekers zelf vragen kunnen insturen. Naast de boektitels staan er interviews met schrijvers op de site. De meeste interviews zijn ook te beluisteren. En van veel boeken zijn enkele bladzijden in te kijken. Er is zo een breed beeld van schrijver en werk ontstaan. Muziekstudenten van het conservatorium hebben een project gewijd aan het componeren van muziek voor de site. Hoe werkt muziek op internet, of muziek en taal? De voorstudie wordt nu vertaald in muziek, waarbij het idee is dat de muziek bij ieder bezoek anders is en niets vaststaat. Voor de promotie zijn kleine boekjes ontwikkeld met daarin de volledige tekst van een interview en andere content van de site. Deze worden verspreid via boekhandels. De website is tweetalig.

Lessen

 • Schrijvers vinden het erg leuk om aan The Ledge mee te werken en dragen, geheel onverwacht, zelf ideeën voor content rond hun werk aan.
 • Als je wil dat mensen echt meedoen verkondig dit dan luid op je site en maak het mogelijk via laagdrempelige tools op verschillende plekken in de site. Het is belangrijk serieus te werven met leuke slogans en oproepen.
 • De databasestructuur van de (meertalige) site is erg ingewikkeld. Het aantal koppelingen wat moet worden gemaakt per content item is groot en het vergt daarom veel tijd om nieuwe titels en schrijvers te indexeren. Houdt hier rekening mee, ofwel in het ontwerpstadium of later bij de redactiedruk.
 • Probeer zoveel mogelijk goede contacten te leggen, maar vergeet niet dat de meesten zullen afhaken. Dat is ook niet erg: niet persoonlijk aantrekken, blijf zoeken en vragenstellen en (hopelijk) enthousiasmeren. Uiteindelijk blijf je met de juiste mensen over. En zo niet, dan ga je verder zoeken. Op die manier behoud je ook je onafhankelijkheid.
 • Impact

  The Ledge wordt erg enthousiast ontvangen ,zowel bij gebruikers als bij uitgevers en schrijvers. Zo zal The Ledge te zien op het Crossing Border festival waar Stacey live gaat interviewen en bezoekers de interviews later op de site kunnen terug luisteren. Er wordt gesproken met de boekenclub van het NRC om nauw samen te gaan werken. En ook de kamers in het huis zijn in trek. Een netwerk van jonge Oostenrijkse schrijvers en kunstenaars krijgt een eigen kamer, met interviews en fragmenten van hun werk. Ook de muziekstudenten en het Crossing Border festival krijgen een eigen kamer. Langzaam ontstaat ook een netwerk van gekwalificeerde mensen die content aanleveren voor de site. Zo brengt een literair recensent reeds gepubliceerde interviews in. Er wordt nu hard nagedacht over mogelijkheden om kamers te verhuren aan bijvoorbeeld uitgevers en andere manieren om inkomsten te genereren om The Ledge uit te bouwen.

  Dit project is uitgevoerd in de periode maand december 2004 – juni 2005

  Contactgegevens

  The Ledge
  Stacey Knecht


community kunst literatuur zoeken


Slamsphere
Slamsphere
Op www.slamsphere.nl zijn inmiddels tientallen slams verschenen, waarmee de basis is gelegd voor een uitdagende ontmoetingsplek voor de Nederlandse slam-community. »