De internationale media verkeren in crisis. Nieuwsbureaus wereldwijd moeten drastisch bezuinigen, met als gevolg een afname van professionele verslaggeving. De Video Journalism Movement komt met een alternatief.

Met een netwerk van nu ruim 150 videojournalisten en politiek cartoonisten worden verhalen en cartoons uitgebracht op vjmovement.com . De verhalen worden allen gebracht vanuit een menselijk gezichtspunt. Analyses en context zorgen voor verdieping. De journalisten hebben verschillende achtergronden en worden gestimuleerd deze te gebruiken bij het maken van het verhaal. Hiermee wordt duidelijk dat dezelfde feiten kunnen leiden tot verschillende verhalen. Daarom wordt alles uitgebracht onder de noemer: "There is more than one truth'.

De VJ Movement combineert het beste van tradionele- en burgerjournalistiek; professionaliteit en interactie. Het professionele netwerk van VJM maakt de verhalen, maar het zijn de gebruikers die de nieuwsagenda bepalen. Zij bedenken, kiezen en bediscussiëren de reportages die gemaakt worden in de online newsroom.

VJMovement ervaart dat er een grote interesse is van journalisten om zich aan te sluiten bij het initiatief. Maar helaas voldoen niet alle journalisten aan de kwaliteitseisen van VJM. Soms is het een gebrek aan journalistieke ervaring, soms de onbekendheid met de videojournalistiek op het internet. Daarom heeft VJM een stichting opgericht om journalistieke talenten vanuit de hele wereld een kans te geven video journalist te worden.

De kennis van de 150 journalisten, de contacten met verschillende internationale universiteiten en organisaties wordt ingezet om deze talenten te ontwikkelen. Met behulp van trainingen op het gebied van de (video) journalistiek maar ook met online marketinginstrumenten, worden de journalisten klaargestoomd. Het platform van VJMovement geeft uiteindelijk de journalisten de mogelijkheid zichzelf te tonen voor een wereldwijd publiek. Daarnaast worden de journalisten opgenomen in de internationale community van VJM.

VJMovement foundation staat in haar kinderschoenen. Met behulp van de Digitale Pioneers Academy willen wij het uiterste uit deze stichting halen. Samen met de DPA willen wij een ijzersterk businessplan maken waarmee wij klaar zijn om voldoende financiering binnen te halen, om onze ambities te realiseren. Vanzelfsprekend hoort daarbij een plan voor een website. Deze site wordt een digitale community waar journalisten hun weg vinden en donateurs worden verleidt!  Onze ideeën over videojournalistiek zijn natuurlijk ook zichtbaar in beeld. Onderstaande links zullen je bij blijven!
 
http://www.vjmovement.com/truth/190
http://www.vjmovement.com/truth/329

distributie documentaire nieuws video