Stichting Vlinderbaan is een initiatief van een aantal lokale partners in de ‘baan’ tussen Utrecht en Amersfoort. Doel van de stichting is dat zoveel mogelijk gebieden in de baan vlindervriendelijk worden beheerd. Het project ‘Vrij baan voor vlinders’ is gestart in 2003 en loopt door tot in 2006. In eerste instantie zijn vooral de grotere beheerders (gemeenten, defensieterreinen, Utrechts landschap, etc.) betrokken. In 2004 werden ook particulieren actief benaderd. Men wilde tuinbezitters stimuleren en ondersteunen bij het vlindervriendelijk inrichten en onderhouden van hun tuin. Met de bijdrage van Digitale Pioniers heeft men de applicatie ‘vlindertuin’ ontwikkeld die mensen op een speelse manier over vlinders leert en over wat zij zelf kunnen doen om meer vlinders een kans te geven.

Eindproducten

Resultaat van het project is de website www.uwtuinvolvlinders.nl. Via de website wordt vooral veel kennis uitgewisseld. Daarbij gaat het om inhoudelijke kennis van de Vlinderstichting, die met deze website beschikbaar is voor een breed publiek, maar door het gastenboek kunnen gebruikers van de site ook tips uitwisselen.
Er is informatie over vlindervriendelijk tuinieren en er is een uitgebreide database met (tuin)planten. Op basis van je postcode wordt een selectie gemaakt van geschikte planten voor de betreffende grondsoort. Ook krijg je een overzicht van de algemene en minder algemene vlinders die in jouw buurt zijn gezien. Vanuit de plantendatabase kun je directe linken naar de [plantenvinder], waar ook foto’s van de planten beschikbaar zijn. Voor degenen die niet zelf een selectie van planten willen/kunnen maken, zijn er voorbeeldborders te zien van leden van Vereniging Wilde Weelde.

Lessen

 • Het is vaak handig om Keywords op te nemen zodat men via Google makkelijk de site kan vinden.
 • Voor dit project was het prettig om te werken met CHARTdirector, een programma dat werkt op alle webontwikkel- en gebruikersomgevingen.
 • Impact

  Gebruikers kunnen basisgegevens invoeren zoals postcode, grootte van de tuin, ligging in de zon en wensen wat betreft inrichting zoals, terras, gazon, etc. Ze kunnen dan een persoonlijk advies op maat krijgen met uitgebreide informatie over welke planten zij het beste op welke plek in de tuin kunnen zetten voor de vlindersoorten die daar te verwachten zijn. Het programma op internet is bedoeld om mensen op een simpele en aansprekende manier wegwijs te maken bij het vlindervriendelijk inrichten van hun tuin. Door alle activiteiten en door de vele publiciteit die daarmee is bereikt, weten steeds meer mensen dat zij in de Vlinderbaan wonen. In 2006 moeten zoveel mogelijk van deze mensen hun tuin daadwerkelijk vlindervriendelijk hebben gemaakt.
  Dit project is uitgevoerd in de periode juni 2003 tot oktober 2004.

  Contact

  De Vlinderstichting
  Titia Wolterbeek
  www.vlinderstichting.nl