Online buurtcommunities verenigd

Buurtenonline is ontstaan op zo'n eureka moment. Anne Blankert bedacht dat buurtbewoners op basis van hun postcode via een centrale site met elkaar konden communiceren. Marcel Wickel bood toen aan om met medestudent Mark de Brauw en Anne Blankert de website op te zetten: www.buurtenonline.nl. Het inmiddels vierkoppige projectteam probeert mensen in een buurt te helpen om hun deel van de website bij te houden en buurtgenoten op de site attent te maken.

Eindproducten

De makers van Buurtenonline merkten dat deze buurtvrijwilligers er behoefte aan hadden de site persoonlijker te maken en om zich via de site aan hun buurtgenoten voor te stellen. Daarom is een nieuwe tool ontwikkeld die dit mogelijk maakt. Om meer berichten op de centrale site te krijgen is er een box ontwikkeld die je op de eigen site kunt plaatsen waarin automatisch berichten van Buurtenonline verschijnen. Berichten die via deze box geplaatst worden verschijnen ook weer op de centrale site. Verder kun je via de site nu promotiemateriaal bestellen om de eigen sectie op Buurtenonline te promoten.

Lessen

 • Vergeet niet dat een externe ontwikkelaar aansturing nodig heeft. Het is daarom vaak niet zinvol om iemand in te huren voor zaken die je zelf ook kan. De aansturing kan dan net zo veel tijd kosten als wanneer je het zelf had gedaan.
 • Binnen een community als Buurtenonline hebben de deelnemers behoefte aan een eigen identiteit.
 • Advertenties in gedrukte media leiden er hoogstens toe dat je eens wordt uitgenodigd om te vertellen waar je project over gaat. Om meer bezoekers te krijgen kun je beter adverteren in digitale media. Een gesponsorde link op startpagina leverde Buurtenonline direct 10 procent meer bezoekers op.
 • Impact

  Nu Buurtenonline technisch goed werkt en de bekendheid behoorlijk is toegenomen melden wekelijks één tot vier nieuwe buurtvrijwilligers zich aan. Buurtenonline kan hen nu ondersteunen met promotiemateriaal en extra tools op de site om buurtbewoners op de site te attenderen. Met de Syndicatietool kan bovendien content vanaf andere sites gegenereerd worden. Buurtenonline gaat zich er nu op richten om een community gevoel rond de site te creëren. Daarvoor wordt een buurtvrijwilligersdag georganiseerd.

  Dit project is uitgevoerd in de periode december 2002 – januari 2005.

  Contactgegevens

  Stichting Buurtenonline
  Marcel Wickel
  www.buurtenonline.nl
buurt community