De site dient als een “online watchdog” en informatievoorziening inzake de meest recente situatie van internetcensuur in China.

Een vrij internet voor iedereen? Er zijn in China momenteel 150 miljoen mensen online, die geen gebruik kunnen maken van een internet systeem zoals de rest van de wereld dat kent. Zodra je in search engines woorden intypt zoals ‘democratie’ en ‘porno’ tref je in China lege pagina’s aan. Vanuit die ontdekking ontwikkelen documentaire filmmaakster Yan Ting Yuen en interactive designer Jonas Vorwerk de site www.greatfirewallofchina.org (klik hier voor een backup-service).

Eindproducten

De site kan dienen als “online watchdog” en informatievoorziening inzake de meest recente situatie van internetcensuur in China. Op het discussieforum raadpleeg je de meest recente informatie over de censuur op het Chinese internet. En uiteraard wordt de daad bij het woord gevoegd en kan je zelf zoektermen en links testen. Door middel van een eenvoudig doch ingenieus systeem kan je vanuit elk land nagegaan of de desbetreffende zoektermen en links in China te zien zijn. Op deze manier kan de censuur transparant gemaakt worden en gemonitord met behulp van bijdragen van bezoekers wereldwijd.
Mogelijkerwijs verdwijnt de censuur over 10 jaar, en zal iedereen en zullen vooral de Chinezen op deze site kunnen terugvinden, hoe die censuur precies plaatsvond en wat er precies gecensureerd werd. Alle data die verzameld wordt, wordt opgeslagen en zal zolang mogelijk bewaard worden voor het nageslacht. In de hoop dat hij eens neer gaat; de Great Firewall of China.

Update

De launch van www.greatfirewallofchina.org (klik hier voor een backup-service) was begin februari tijdens het Transmediale festival 2007 in Berlijn, waar het project enthousiast ontvangen werd. Zonder enige verder reclame of media-inzet werd www.greatfirewallofchina.org (klik hier voor een backup-service) binnen enkele weken ontdekt door de bloggers community wereldwijd, zodat in maart jl. de website omstreeks 20.000 unieke bezoekers per dag had. Het aantal bezoekers was zo groot dat de server het niet aankon, en tijdelijk offline is geweest. Ook had de site te lijden onder diverse hack-attacks...die gelukkig snel gecounterd konden worden. De bezoekers komen van overal ter wereld, meer dan 35% uit de VS, de overige uit Frankrijk, Finland, Estonia, Spanje, Argentinie, Nederland en nog veel meer landen.

Contactgegevens

Stichting seriousFilm
Jonas Vorwerk en Yan Ting Yuen
www.greatfirewallofchina.org (klik hier voor een backup-service)
Bekijk ook deze blogpost 'The Great Firewall of China – What Is It And How To Bypass It'


meningsuiting