Op de site www.hier-sta-ik.nl worden films, animaties en fotoprojecten van jonge vluchtelingen (5-23 jaar) uit tientallen culturen toegankelijk gemaakt voor publiek.

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid, kortweg de Vrolijkheid, werkt al zeven jaar met kinderen en jongeren in asielzoekerscentra (AZC’s) in Nederland aan culturele projecten. Vluchtelingenkinderen hebben behoefte aan presentatie van hun talenten; het geeft ze eigenwaarde, een plekje in het onzekere niemandsland waar ze wonen. Op de site www.hier-sta-ik.nl worden films, animaties en fotoprojecten van jonge vluchtelingen (5-23 jaar) uit tientallen culturen toegankelijk gemaakt voor publiek. De site is gerealiseerd door OneFish? en DeNes? en werd mede mogelijk gemaakt door FilmFonds?, Digitale Pioniers en het EVF.


Op de site kunnen bezoekers via de Gallery de kunstuitingen van de kinderen en jongeren bekijken: film-, video-, foto- en animatiewerken. Daarnaast wordt er, voor en door de jonge vluchtelingen zelf, een Community opgebouwd, waar ze hun Eigen Profiel kunnen opmaken met behulp van tekst, foto’s, filmpjes, muziek en geluid. Een zoekfunctie stelt de profielbezitters in staat te zoeken en te vinden op persoon, centrum of periode. Zo kan iedereen vriendjes, klasgenoten en familie via de computer op het asielzoekerscentrum of op school terugvinden.


In verschillende centra (o.a. AZC’s Den Helder, ’s Gravendeel, Leiden en Utrecht) zijn workshops Nieuwe Media gegeven, waarin jongeren werd geleerd hoe ze hier-sta-ik.nl kunnen gebruiken. De sessies waren op alle plekken populair. Met name ook de moeilijkere te hanteren groep oudere jongens is voor deze workshops serieus en gemotiveerd. Roos, vrijwilligster bij de Vrolijkheid, mailde het volgende:


“Ik wilde jullie even een update geven over het nieuwe media project Den Helder. Het slaat onwijs aan bij de kids, ze hebben de volle twee uur concentratie en ze zijn stuk voor stuk bezig om op www.hier-sta-ik.nl een eigen website aan te maken met de daarbij bijhorende activiteiten. Ze zijn allemaal supertrots op hun eigen website!”


Naast de georganiseerde workshops gaan kinderen en jongeren er zelf mee aan de slag, zoals een jongerengroep in Middelburg die een eigen pagina heeft gemaakt. Er wordt ook gebruik gemaakt van de website tijdens afscheidsprojecten zodat de kinderen elkaar weer terug kunnen vinden. Voor interne medewerkers van de Vrolijkheid is de site een galerij waarop ze hun activiteiten kunnen tonen. Ter ondersteuning is er voor hen altijd een ICT-stagair bij wie ze terecht kunnen met technische vragen.


Voor het gebruik van hier-sta-ik.nl wordt er zoveel mogelijk samengewerkt met de leercentra die op veel AZC’s zijn ingericht, maar helaas biedt niet elk centrum toegang tot computers. Toch zijn er tot op heden zo’n 165 pagina’s aangemaakt en het aantal blijft gestaag groeien!

Contactgegevens

Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid
Marion Evenhuis
marion@vrolijkheid.nl
020 627 32 87