Eerste hulp bij herinneringen

Op de vraag naar littekens uit de jeugd komen associaties los die veel meer vertellen dan de feitelijke gebeurtenis die het litteken tot gevolg had. Stichting Cut-n-paste heeft een collectie littekenverhalen verzamelt op plaatsen waar mensen samenkomen. Voor de ontmoetingen is een theatrale presentatie gecreƫerd, een bus inclusief arts en verpleegkundige, die de littekens en het verhaal digitaal vastleggen. Want littekens vervagen, en als niemand ernaar vraagt verdwijnt ook de herinnering.

Achtergrond

Het project is bedacht door Stichting Cut-n-Paste, opgericht door Nathalie Faber en Carolien Euser. Voor dit project werken zij samen met Rogier Dijkman, audiovisueel kunstenaar en schilder en een stagiaire van de HKU. De projecten van Cut-n-Paste zijn veelal documentair van aard, het mediagebruik varieert van radio, televisie en internet tot installaties op locatie.

Eindproducten

Op www.litteken.net staat alle content als een documentaire gerangschikt. Aan de hand van een kaart van het menselijk lichaam kunnen alle verhalen worden opgeroepen. Om de content goed te kunnen positioneren is een CMS ontwikkeld dat op een vernieuwende manier omgaat met bewegend beeld en geluid. Je kunt de hele bus met ziekenauto met multimedia-installatie inhuren voor een performance op locatie.

Lessen

  • Er is in dit project bewust voor gekozen om bezoekers niet zelf de mogelijkheid te bieden om hun content toe te voegen. De initiatiefnemers wilden het kunstzinnige aspect waarborgen en de kwaliteit bewaken. Bovendien is het lastig om te controleren of er van de upload mogelijkheid geen misbruik wordt gemaakt.
  • Deze constructie heeft wel tot gevolg dat het veel werk is om de content te vernieuwen en maakt de site minder duurzaam.

Impact

Tijdens de sessies met de herinneringen bus kwamen bij sommige mensen onverwacht heftige emoties naar boven. Door media in te zetten als middel om de mensen over hun verleden te laten praten werden zo interessante gesprekken mogelijk. Hiervan is een vijftal radio-uitzendingen gemaakt. Het materiaal wat voor de website werd gemaakt bleek hiervoor bijzonder geschikt. Op de website blijven alle herinneringen toegankelijk.

Contactgegevens

Stichting Cut-n-Paste
Carolien Euse
www.cut-n-paste.nl


documentaire geschiedenis jongeren