Noord Verandert is een platform waar belangstellenden de veranderingen en informatie kunnen vinden over de ontwikkelingen in Amsterdam-Noord.

Amsterdam Noord ondergaat grote herstructureringen. De veranderingen zijn stedenbouwkundig ingrijpend, wat een diepgaand sociaal en emotioneel effect zal hebben op de bewoners. Mensen zijn nu eenmaal gehecht aan datgene wat verandert.

Bellissima brengt met het project Noord Verandert de sociale, culturele en emotionele veranderingen die de stedelijke vernieuwing veroorzaakt in beeld. Noord Verandert wordt een platform waar belangstellenden via videoreportages, foto’s en geschreven verhalen op persoonlijk niveau vanuit buurtbewoners en op professioneel niveau vanuit Bellissima door Noord kunnen zwerven en de ontwikkelingen en geschiedenis van Amsterdam-Noord kunnen ontdekken. Het platform zal een schat aan media materiaal gaan bieden over Amsterdam-Noord. Over hoe het was en hoe het wordt. En wat er in de tussentijd gebeurt.

Noord Verandert is een community art project: bewoners uit Amsterdam-Noord worden actief betrokken bij de realisering. In de rol van buurtreporters kunnen zij hun eigen emoties en verhalen en die van buurtgenoten ‘vertellen’. De geselecteerde buurtreporters krijgen workshops in media inhoud en video techniek gegeven door media kunstenaars. De reporters worden tijdens het project een half jaar lang individueel begeleid door de zes kunstenaars die bij het project betrokken zijn. De deelnemers, van jong tot oud, doorlopen diverse disciplines van de artistieke videoproductie. Bellissima ondersteunt en faciliteert de kunstenaars en reporters. Bellissima heeft de video apparatuur in huis en produceert de website, de televisie serie en de vertoningen in Noord.

Voor de website van het project wordt gebruik gemaakt van Google Maps: de filmpjes, foto’s en verhalen staan ‘geplot’ op de juiste plek op de kaart van Amsterdam Noord. De rode draad van alle reports is verandering. De reports kunnen reportages, maar ook verhalen of reflecties zijn, fictie of werkelijkheid, de invloed en creativiteit van de kunstenaar inspireert de buurtreporter en vice versa. Alle individuele reports vormen samen het verhaal van een stadsdeel in verandering en ontsluiten de kaart van Amsterdam Noord op een creatieve manier. Alle reports worden verzameld en zijn permanent te zien op de website van Noord Verandert: www.noordverandert.nl