De Rotterdam Index (RIX) is een online wijkenspel. Het idee er achter is dat mensen die zich aanmelden een virtueel budget krijgen waarmee ze zogenaamd kunnen beleggen in Rotterdamse wijken.

De Rotterdam Index (RIX) is een online wijkenspel. Het idee er achter is dat mensen die zich aanmelden een virtueel budget krijgen waarmee ze zogenaamd kunnen beleggen in Rotterdamse wijken. Door te spelen, te handelen in de aandelen van specifieke wijken, geven de spelers impliciet hun mening over deze wijken. Het spel registreert de sentimenten binnen de stad. RIX toont de ‘gevoelstemperatuur’ van de stad. Om dit effect verder te versterken spelen nieuwsberichten een belangrijke rol in het spel. De berichten worden gewogen en meegenomen in de koersbepaling van de wijken. RIX is daarmee een dubbele informatiemarkt. Enerzijds geeft RIX inzicht in de heersende opinie over tal van stedelijke ontwikkelingen. Daarnaast is het een alsmaar groeiende databank voor stedelijke berichtgeving.

Eindproducten

Het doel van RIX is om de betrokkenheid van bewoners bij de ontwikkeling in hun stad te vergroten en lokale overheden op hun beurt weer bij burgers te betrekken. RIX heeft met ondersteuning van Digitale Pioniers twee nieuwe modulen gerealiseerd.

Redactionele Module De redactionele module maakt het voor spelers, bewoners, wijkinformanten en columnisten mogelijk om zelf berichten te publiceren. Met deze module is de nieuwsgaring en analyse meer bij de bewoners komen te liggen. De module biedt twee vormen van waardering: beoordeling van de betekenis voor de wijk en beoordeling van de nieuwswaarde. De deelnemers waarderen respectievelijk wat het nieuws betekent voor de wijk(en) of de stad Rotterdam en de nieuwswaarde (relevantie) door het toekennen of afnemen van punten.

Subcompetities

Deze module maakt het mogelijk voor spelers om een eigen competitie te starten zodat bijvoorbeeld tegen de eigen straat, wijk of vereniging gespeeld kan worden. Met dit onderdeel kan RIX in de toekomst ook toegepast worden binnen het onderwijs. Dit extra spelelement wordt binnenkort gelanceerd.

Contactgegevens

Joost van Eeden
joost@faceyourworld.nl
Stichting Stedelijke Informatie Markt
www.rotterdamindex.nl


debat educatie games informatie


Democratie spel.nl
Democratie spel.nl
Het politieke proces in Nederland als online multiplayer roleplaying game »