Shesports.nl is ontstaan uit het idee dat sportvrouwen in Nederland (te) weinig media aandacht ontvangen. De lezeressen van Shesports.nl dragen zelf bij aan de verhalen die op deze website gepubliceerd worden.

Uit verschillende sportwetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat sportvrouwen, zowel in Nederland in andere landen, minder aandacht in de media ontvangen dan sportmannen. Bovendien worden sportvrouwen vaker als emotioneel, afhankelijk, mentaal instabiel en seksistisch weergegeven dan mannen.

Eenrichtingverkeer

In het oude model van traditionele media als televisie, radio en gedrukte media bepalen journalisten welke onderwerpen nieuwswaarde hebben. In feite was het publiek afhankelijk van de interesses van de journalist en eindredacteur. Er was sprake van eenrichtingverkeer; de media zonden een boodschap uit, de mediagebruiker kon weinig tot geen feedback leveren.

Hoewel het medialandschap sterk verandert, zijn de meeste sportjournalisten van middelbare leeftijd en van het mannelijk geslacht. De sportkeuze blijft vaak beperkt tot voetbal, tennis, atletiek en schaatsen. Zelden is er aandacht voor onbekendere sporten zoals (kite)surfen, triatlon, boulderen, ultimate frisbee, wakeboarden, skaten en kanoën.

De stem van het publiek

De komst van internet heeft ervoor gezorgd dat iedereen journalist kan zijn. Niches worden gevuld door persoonlijke websites en weblogs. Daarnaast bieden veel nieuwssites en blogs de mogelijkheid te reageren op nieuwsberichten en andere posts. Hiermee is de stem van het publiek sterker geworden.

Shesports.nl hanteert dit principe en gaat nog een stap verder. Het laat niet alleen een ondergerepresenteerde groep (vrouwelijke sporters) zien, het geeft deze groep een stem. De lezeressen van Shesports.nl dragen zelf bij aan de verhalen die op deze website gepubliceerd worden.

Shesports.nl is een initiatief van Roelien Luijt (1981), fanatiek sportvrouw, topsportster, sportjournalist en sportonderzoekster.

Email: redactie@shesports.nl

 

 

 


identiteit media meningsuiting