Internet Platform Magneetfestival

http://www.magneetfestival.nl
« terug
Internet Platform Magneetfestival

Het Magneetfestival internetplatform, wordt de omgeving waar festival liefhebbers, creatieven en sponsors elkaar ontmoeten, ideeën en ervaringen uit wisselen, en samen werken aan de realisatie van een ‘crowdsourced’ festivalprogramma.


Een korte geschiedenis

Een paar jaar geleden bouwde de kunstenaar Jesse Limmen op het legendarische Ruigoord-festival van sloophout en een oude caravan de eerste Magneetbar: in ruil voor een positieve bijdrage aan de sfeer (en liedje, een dansje, een gedicht of gewoon een stralende aanwezigheid), ontvingen bezoekers een gratis biertje. Het werd een hit: Jesse en zijn bar werden uitgenodigd op onder andere het Solar Festival en op Lowlands, waar De Magneetbar een eigen festivaltent kreeg toegewezen.

Gesteund door een volle Magneetbar, ruime media-aandacht, interesse van sponsoren en subsidiegevers is het afgelopen jaar, een nieuw festival concept ontwikkeld: het Magneetfestival. Het Magneetfestival is niet alleen een festival, het Magneetfestival vormt een organisch geheel tussen een continu actief "community-based" internetplatform, en een aantal evenementen.


Het internetplatform

Het Magneet Festival internetplatform, is de omgeving waar festival liefhebbers, creatieven en sponsors elkaar ontmoeten, ideeën en ervaringen uit wisselen, en samen werken aan de realisatie van een ‘crowdsourced’ festivalprogramma.

Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een idee voor een dansact publiceren. Of het samenbrengen van fans voor het uitnodigen van een band, het vinden van talent voor het bouwen van een decor, of een kunstacademie afstudeerproject. Een artiest die wil jammen met muzikaal talent uit het publiek of een collectief dat een paviljoen voor optredens wil neerzetten.


Het Magneetfestival vormt een organisch geheel tussen een continu actief ‘community-based’ internetplatform en evenementen op een vaste plaats en tijd. De ontmoetingen, gedeelde passie en samenwerking vanuit het platform versterken de beleving van het evenement. Vice versa kunnen uit het samen georganiseerde evenement weer nieuwe ideeën en projecten ontstaan, voor een samenwerking aan een nieuw festival, een satelliet-event of zelfs een nieuw samenwerkingsverband daarbuiten.


Werking

Op het internetplatform bestaat de mogelijkheid een profiel aan te maken en contact te leggen met andere leden binnen de community. Er is nieuws, informatie, video en beeld over evenementen, ideeën en projecten te vinden. Belangrijke functionaliteiten zijn het kunnen publiceren en bekendmaken van ideeën, en het kunnen bijdragen aan en stemmen op deze ideeën. Bij voldoende animo (stemmen) voor het idee bestaat de mogelijkheid deze te benoemen als 'project'.

Zo ontstaat er een 'van onderop georganiseerd programma'. Via de flow van 'ideeën' naar 'projecten', twee verschillende soorten groepen, worden bezoekers en de initiatiefnemers door de verschillende fasen naar het festival geleid. Ideeën op het platform maken enerzijds het meebeslissen van de community over het programma mogelijk, anderzijds biedt het de initiatiefnemer en zijn groep van participanten de mogelijkheid een officieel onderdeel te worden van het festival: een project. Een 'project' op het platform is de centrale plaats voor informatie over de voortgang en financiën. Daarnaast is het de plaats waar vraag en aanbod voor het project samenkomen. De initiatiefnemer van het project wordt begeleid door een curator van de organisatie.

Inspiratie en Participatie

Het Magneetfestival wil een verbinding gaan maken tussen bestaande festival tradities (Burning Man) en hedendaagse trends en middelen (crowdsourcing, online delen).

Waarden als delen, liefde, solidariteit, creativiteit, inspiratie, maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn tijdloos en hebben door de jaren heen in vele verschillende festivals of bijeenkomsten van culturele of religieuze aard vorm gekregen. Het kapitalisme van de jaren ’80 en ’90 verdrong deze waarden evenwel naar de marge van de idealisten en zweverigheid waarover in de mainstream media graag lacherig gedaan werd.

Tegenwoordig duikt evenwel een hernieuwd en breed maatschappelijk geworteld verlangen op om deze waarden nieuw leven in te blazen. Er is een hernieuwd enthousiasme ontstaan voor het delen van kennis en expertise, mede geïnspireerd door de opkomst van social media. Hierdoor is het mogelijk om op grote schaal gelijkgezinden te kunnen bereiken en met hen samen te werken.

Het Magneetfestival wil traditie en nieuwe media bij elkaar brengen en kanaliseren in een community en een festival dat door haar bezoekers zelf wordt gecreëerd. Kunst wordt zo verenigd met maatschappelijke bewustwording. Passieve kunst beleving wordt actieve cultuurparticipatie.

Het Magneetfestival: "No spectators only participators"


Contact

Micha Bessem
Stichting Magneetbar
Korsjespoortsteeg 23
1015 AP Amsterdamcommunity kunst muziek opensource participatie theater


25-mei-10
Early Bird Tickets Magneetfestival Timboektoe nu te koop
door: Internet Platform Magneetfestival
Lieve mensen het is zover! Hoogste tijd voor revolutie, het eerste Magneetfestival wordt een feit: 16,17 en 18 juli in...»

06-apr-10
Magneetbar introduceert het Magneet Festival
door: Internet Platform Magneetfestival
Bezoekers van onze kick-off event zullen 11 april ogen en oren tekort komen, met meer dan 40 acts! ZONDAG 11 APRIL...»