Radiocommunity voor en door blinde kinderen

Stichting Sonokids ontwikkelt (internet)toepassingen en websites voor blinde en slechtziende kinderen en jongeren, zoals o.a. het meertalige, geheel toegankelijke webportaal www.sonokids.com, webtool MaX (versie 2.0) en RadaR, het Oorspel. Een groep van de vaste bezoekers opperde in 2004 het plan voor het maken van internetradio. Sonokids voerde samen met deze jongeren voerde een aantal zeer succesvolle testuitzendingen uit. Hierdoor werd duidelijk dat het mogelijk was vanaf de eigen computer op legale wijze radio-uitzendingen voor en door visueel gehandicapte jongeren te maken. Dit was het startpunt van het project.

Eindproducten

Sonokids heeft een website ontwikkeld voor zowel ziende als niet ziende mensen vanuit het perspectief van radiomaker en luisteraar. Op de site staan onder andere instructies, regels, een forum en natuurlijk audio-clips. De content van de site is grotendeels bepaald en geschreven door de management teams uit Nederland en Schotland bestaande uit blinde jongeren die samenwerken met het Sonokids team. Op de Deense nationale radio wordt eens per maand een radio-uitzending gemaakt die bestaat uit audio-clips van Sonokidsradio. Via de website www.sonokidsradio.com zijn de volgende onderdelen beschikbaar voor andere projecten:

  • Uitvoerige instructies voor downloaden en installeren Winamp en Shoutcast voor blinden.
  • Regels voor radiomakers
  • Een disclaimer die aangeeft hoe op de site wordt omgegaan met zaken als aansprakelijkheid, privacy en wangedrag
  • Regels voor gedrag
  • Informatie over hoe blinden werken met een computer

Lessen

  • Erken de autoriteit van je doelgroep betrek ze vanaf het begin bij je project.
  • Denk na over de manier waarop je de doelgroep benadert. Het werd zeer gewaardeerd dat binnen dit project werd gesproken over “ ik werk met muis” of “ ik werk zonder muis” in plaats van ik ben wel of niet blind.
  • Google ads zijn zeer bruikbaar om meer traffic te generen omdat screenreaders (schermuitleesapparatuur gebruikt door blinde computeraars) de Google ads op een pagina met zoekresultaten als allereerste van de content gaan voorlezen.
  • Stel budget beschikbaar voor promotie activiteiten want dit verhoogt de kans op slagen bijzonder.

Impact

Voor het eerst kunnen visueel gehandicapte jongeren zelf radio maken! Daarnaast zijn er nationale en internationale samenwerking verbanden opgezet met blindeninstituten en organisaties. Deze organisaties waren van oorsprong zeer gesloten, maar zoeken nu steeds meer contact met elkaar en met Sonokids. De aanwezigheid van Sonokidsradio op diverse evenementen creëerde bijzonder veel contacten en mogelijkheden voor de toekomst, zoals bijvoorbeeld met de Universiteit van Amsterdam ( UvA) voor wetenschappelijk onderzoek.

Dit project is uitgevoerd in de periode juli 2004 - maart 2005.

Contactgegevens

Stichting Sonokids, Heemstede
Phia Damsma
www.sonokids.org


audio kinderen radio


Kijkradio
Kijkradio
Kinderen zetten hun eigen KijkRadio-station op en verzorgen hun eigen uitzendingen »