Retyping Dante is een media kunstwerk over internet cultuur en culturele ontwikkelingen rond web 2.0.

Wat is Retyping Dante?

Retyping Dante is een media kunstwerk over internet cultuur en culturele ontwikkelingen rond web 2.0. Dit werk laat honderden mensen achter honderden computers met duizenden vingers hun toetsenbord aanraken. De letters die deze vingers aanraken komen binnen op de Dante Server en met die letters wordt de goddelijke komedie van Dante overgeschreven. Dit verhaal vertellen wij op onze website, met de Vergilius keylog software en onze fysieke installatie. De Dante Server.

Waarom willen wij Dante Retypen?

Wij willen met dit project een statement maken over de huidige ontwikkelingen op het internet en de manier waarop cultuur wordt gecreëerd op dit nieuwe internet. Wij vertellen dat web 2.0 in essentie niet gaat om de culturele producten gecreëerd worden maar juist om de handeling die deze producten realiseren. Het onbewust overtypen van de Goddelijke Komedie is hiervoor een metafoor. Wij hebben voor het overtypen van de Goddelijke Komedie gekozen omdat dit boek een allegorie is voor de overgang van de mensheid van de Middeleeuwen naar de Renaissance. Wij zien een parallel met deze overgang met de huidige ontwikkelingen op het internet. In de middeleeuwen werd het wereldbeeld van de mensheid bepaald door de kerk. De kerk bepaalde hoe de wereld er uit zag en vertelde wat men van deze wereld moest vinden. In de renaissance begon de mens zich meer als een individu te zien en kreeg dit individu een stem. Een zelfde proces is te zien bij de ontwikkeling van web 2.0. Op web 2.0 krijgen de gebruikers van internet de mogelijkheid om zelf content te maken en vorm te geven aan de informatie op het internet. Echter is het feit dat men een stem heeft gekregen interessanter dan wat men met deze verkregen stem verteld.

Waaruit bestaat Retyping Dante?

Retyping Dante bestaat uit een aantal computer programma's, de Vergilius keylogger, de Purgaturo Parser en de Dante Server. Vergilius kan geïnstalleerd worden op iedere computer en registreert daar alle toetsaanslagen. Deze verzamelde toestaanslagen verstuurd hij dan versleuteld naar een computer waar de Purgaturo Parser draait. Op de Purgaturio Parser worden de letters geselecteerd en wordt gekeken waar ze in de goddelijke komedie passen. De geselecteerde letters worden uiteindelijk door gestuurd naar Paradiso op de Dante Server. De Dante server is een fysieke installatie waar men het proces van het overtypen van de Goddelijke Komedie visueel kan volgen. Men ziet de getypte letters voorbij vliegen, op digitaal papier verschijnen de de woorden van de Goddelijke Komedie en pagina's worden een voor een geprint. Daarnaast bestaat er bij de Dante Server ook de mogelijkheid om met een USB stick de Vergilius keylog software te verkrijgen. Om zo zelf, thuis, deel te nemen aan het overschrijven van de Goddelijke Komedie.

Naast de beschreven software en installatie bestaat Retyping Dante ook uit een website waar men het overtyp proces kan volgen en de Vergilius client kan downloaden en een aantal presentatie waar wij onze visie over de culturele en technologische ontwikkelingen rond internet zullen presenteren.

Wie maakt Retyping Dante?

Retyping Dante is een project geïnitieerd door Stichting z25.org. Z25 is een ontwikkelinstelling voor kunst en nieuwe media met de missie om betekenisvolle ervaringen te maken door het innovatief toepassen van nieuwe media. Z25 wil experimenten uitvoeren waarbij nieuwe media bepalend zijn voor de betekenis vorming.
Stichting z25.org is opgericht in 2003 en is gevestigd aan de
Concordiastraat 67A in Utrecht. http://www,z25.org


kunst media participatie


14-sep-09
Retyping Dante in de TU delft
door: Retyping Dante
Van 14 September tot 14 December zal de installatie van Retyping Dante te zien zijn in de Bibliotheek van de TU in...»

29-mei-09
Eerste Canto Retyped!
door: Retyping Dante
Op 27 mei om 14:07:26 was het zo ver. De eerste van de honderd canto's van de Goddelijke Komedie was volledig...»

07-mei-09
Opening Retyping Dante
door: Retyping Dante
Op 15 mei 2009 zal in Museum Catharijneconvent in Utrecht het project Retyping Dante geopend worden. Retyping Dante...»